50 doden bij nieuwe scheepsramp nabij Lampedusa

Steeds meer vluchtelingen proberen Italië te bereiken.

Vanavond is nabij het Italiaanse eiland in de Middellandse Zee opnieuw een boot met vluchtelingen gezonken. Iets meer dan 200 opvarenden konden worden gered, maar voor 50 anderen kwam alle hulp te laat.
Het schip was met ongeveer 250 mensen aan boord onderweg van Tunesië naar het Italiaanse eiland Sicilië. In de buurt van het Italiaanse eiland Lampedusa is het vanavond gekapseisd. De opvarenden konden met een satelliettelefoon een noodsignaal uitzenden.
AP
Daarop hebben marineschepen en helikopters uit Malta en Italië een reddingsoperatie opgezet. Die werd bemoeilijkt door het donker en door de zware wind en golfslag. Om een en ander sneller te laten verlopen, werden rubberen bootjes gedropt.
De Italiaanse marine kon 150 mensen redden, een Maltees schip haalde nog eens 50 anderen uit het water. Voor nog eens 50 mensen kwam alle hulp te laat. Onder hen zijn ook een tiental kinderen.
De overlevenden zijn overgebracht naar opvangcentra op het eiland Lampedusa, ongeveer 120 kilometer van de plaats van de ramp.

Een keten van scheepsrampen

Het ongeluk vond plaats in dezelfde buurt waar vorige week een ander schip met vluchtelingen uit Somalië en Eritrea gezonken is. Daarbij zijn 328 mensen omgekomen en konden er 155 andere opvarenden gered worden.
Dat drama heeft een diepe schok veroorzaakt in Italië en de rest van de Europese Unie. De discussie over immigratie, vluchtelingen en mensensmokkel is daardoor opnieuw bovenaan de agenda geplaatst. 
Vanochtend zijn er bij verschillende reddingsoperaties tussen Malta en Sicilië overigens nog eens 500 vluchtelingen gered uit zee. Een Maltees schip heeft 210 mensen gered die op twee rubberboten ronddobberden. Een vrachtschip uit de Bahama's pikte nog eens 118 andere vluchtelingen op. Ook die zijn naar een Italiaanse haven gebracht.
Voor de Egyptische kust zijn vanochtend nog eens 12 Palestijnen en Syriërs verdronken toen ze met hun boot in moeilijkheden kwamen. Zowat 116 anderen konden worden gered.
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...
 
Posts RSSComments RSSBack to top
© 2013 Updated Tech News Results and Reviews